Wpływ diety na stan naszych włosów okiem trychologa i dietetyka klinicznego.

Prawidłowo zbilansowana dieta ma kluczowy wpływ na stan naszych włosów. Ich kondycja jest odzwierciedleniem stanu naszego organizmu.

Sposób odżywiania i styl życia w znacznym stopniu wpływa na procesy zachodząc w mieszku włosowym. Niedostateczna podaż witamin, składników mineralnych i budulcowych wpływa na spowolnienie i zakłócenie podziałów komórkowych w mieszku włosowym, co przekłada się w efekcie na wolniejszy porost włosów, a także ich nadmierne wypadanie. Włosy stają się coraz cieńsze, a fryzura zaczyna się w widoczny sposób przerzedzać. W konsekwencji łodyga włosa staje się mniej odporna na działanie czynników środowiskowych i stylizacji przez co włosy zaczynają się kruszyć i stają się bardziej łamliwe.

Jak zatem powinna wyglądać dieta dla gęstych i mocnych włosów?

Aby odpowiedzieć na to pytanie warto wiedzieć jak zbudowany jest włos. Głównym jego budulcem jest keratyna, czyli białko składające się z aminokwasów, przede wszystkim z metioniny i cysteiny. Są to aminokwasy siarkowe, które odpowiadają za prawidłową syntezę keratyny. W związku z tym dieta powinna przede wszystkim zapewniać prawidłową podaż aminokwasów. Głównymi źródłami aminokwasów w diecie są ryby, mięso, nabiał, jaja oraz rośliny strączkowe.

Wspomniane wcześniej aminokwasy zawierają siarkę, która tworzy mostki dwusiarczkowe warunkujące odporność włosów na uszkodzenia i ich sprężystość. Niedobory siarki mogą przyczyniać się między innymi do łamliwości włosów, a także utraty blasku. Doskonałymi źródłami siarki są podroby, cebula, czosnek, brokuły, kalafior, kapusta, owies. Aby cieszyć się zdrowymi włosami i pięknym ich blaskiem warto uwzględnić w swojej diecie tłuszcze. Dostarczą nam one niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najważniejsze źródła tłuszczów w codziennej diecie z punktu widzenia włosów to te zawarte w oleju lnianym, oleju z wiesiołka i konopnym, a także obecne w rybach i owocach morza. 

Warto pamiętać także o tłuszczach obecnych w nasionach i orzechach. Dobrymi przykładami będą tutaj orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni i nasiona słonecznika. Produkty te zapewnią nam dodatkowo podaż takich witamin jak witamina A, E, K. Ponadto tłuszcze są także źródłem witaminy D, jednak jej podaż z dietą jest często niewystarczająca, w związku z tym warto zadbać o odpowiednią suplementację.

Dla utrzymania prawidłowego wzrostu włosów niezbędne są także składniki mineralne, do których należą żelazo, cynk i miedź oraz krzem. Niedobór tych pierwiastków, a  szczególności żelaza objawia się często nadmiernym wypadaniem i osłabieniem włosów. Żelaza należy szukać przede wszystkim w produktach odzwierzęcych jak na przykład mięso, ryby, żółtko jaja oraz w produktach roślinnych jak na przykład natka pietruszki, jarmuż, algi, rośliny strączkowe. Cynk oraz miedź z kolei dostarczymy spożywając produkty zbożowe, gruboziarniste kasze, orzechy oraz nasiona. Niedobór miedzi może powodować odbarwienie włosa i zmiany strukturalne. Świetnym źródłem krzemu, który jest niezwykle ważny dla włosów jest skrzyp polny, pokrzywa, a także otręby, kasze i produkty pochodzące z owsa.

Włosy do prawidłowego wzrostu potrzebują także witamin, a w szczególności witamin z grupy B. Do najważniejszych zarówno dla włosów jak i skóry głowy należy biotyna. Jej niedobór wiąże się często z wypadaniem włosów, ale również pojawieniem się łojotoku i łupieżu. Aby dostarczyć odpowiednią ilość witamin z grupy B należy sięgać po produkty mięsne, ryby i owoce morza, a także pełnoziarniste produkty zbożowe.

Bardzo ważnym elementem dla utrzymania włosów w prawidłowej kondycji jest nawodnienie. Bez odpowiedniej podaży wody procesy fizjologiczne jak chociażby trawienie nie będą zachodzić w sposób prawidłowy.

Jeśli włosy zaczynają wypadać bądź pogarsza się ich kondycja należy w pierwszej kolejności szukać przyczyny wewnątrz organizmu, przyjrzeć się diecie i zdiagnozować niedobory składników odżywczych. Warto wtedy zwrócić się o pomoc do specjalisty, który pomoże ustalić przyczynę wypadania włosów i zaproponuje właściwą terapię.

Trycholog, dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, specjalizujący się w problemach łysienia i schorzeniach skóry głowy oraz w dietetyce. Należy do Polskiego Stowarzyszenia Trychologicznego.

Karolina Czyżowska

Trycholog, Dietetyk Kliniczny